Zakończył się niedawno 54. Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu. Było to coś dla ducha i ucha. Za kilka dni – międzynarodowa prezentacja kunsztu ludzkości, w Warszawie – również coś dla kultury, zdrowia i… podniebienia.
Festiwal Zup Świata – wydarzenie nie tylko kulinarne.
Pierwszy dzień astronomicznej jesieni zapisze się w historii jako inauguracja wielkiego święta: tradycji kulinarnych różnych krajów, różnorodnych smaków, zdrowia. 22 września br. w Warszawie rozpocznie się Festiwal Zup Świata, impreza nie tylko kulinarna, ale także promująca zdrowy styl życia, szacunek do natury i ekologię – informują organizatorzy. Będzie to wydarzenie wyjątkowe pod każdym względem. W jednym miejscu goście będą mogli degustować około 100 zup z różnych zakątków świata. Taka okazja nie zdarza się na co dzień.
Atrakcje te, na 10 dni (od 22 września do 1 października) przygotowują dla nas: Stowarzyszenie Polskich Mediów, Forum Izb Gospodarczych Województwa Mazowieckiego, Warszawska Izba Gospodarcza, Centrum Wielokulturowe i Redakcja TTG Wiadomości Gospodarcze. Festiwal Zup Świata odbędzie się w Warszawie, w ogrodach Centralnej Biblioteki Rolniczej na Krakowskim Przedmieściu.
Przez dziesięć dni trwania imprezy będzie można posłuchać różnych wykładów i prezentacji, dotyczących tradycji kulinarnych z różnych rejonów globu, od Japonii, poprzez Armenię, Gruzję, aż po Grecję i Tunezję. Nie zabraknie także fachowych wykładów i porad dietetyków, jak sprawić, aby jedzenie nie stawało się przyczyną różnych chorób, lecz – służyło naszemu zdrowiu. Jak się odżywiać, aby skutecznie się odchudzić. Dzieci dowiedzą się, jak pięknym i skomplikowanym organem jest nasz mózg i dlaczego pszczoły są potrzebne.
Na zdjęciu: Zupa z Wietnamu. Fot. z Archiwum organizatorów Festiwalu.
Zarówno dla dzieci, jak i dorosłych zostaną zorganizowane warsztaty: dorośli zapoznają się z tradycjami winiarskimi i sposobem przygotowania zupy zacierkowej, a dzieci zobaczą, jak piecze się chleb, zapoznają się ze smakami Tunezji i kuchni mołdawskiej.
Dorośli i dzieci będą mogli uczestniczyć w różnych konkursach z nagrodami, czy – posłuchać występów różnych zespołów.
Degustacja potraw powstających na miejscu, to zawsze wielka atrakcja. Specjały egzotycznych kuchni przyrządzą nie tylko kucharze. W roli gotujących zupy wystąpią politycy i inne znane osoby.
To niektóre z wielu atrakcji, jakie czekają na gości tego unikatowego festiwalu, pokazującego kulturę kulinarna z różnych krajów. Kto przyjdzie, pozna lokalne marki i tradycje.
Fot. z Archiwum organizatorów Festiwalu.
W ogłoszonym przez organizatorów plebiscycie na Królową Zup Polskich, zagłosuj na ulubioną zupę Polaków.
Wybory Królowej Zup Polskich
W obliczu nieuchronnie nadciągających zdarzeń, szanując przeszłość i jednocześnie wyprzedzając przyszłość, Naczelny Ochmistrz Festiwalu Zup Świata, red. Marek Traczyk, wygłosił orędzie do Narodu Polskiego:
Zuposzki i Zuposze!
Już od tak dawna Polskę przemierzam,
wciąż tej jedynej szukając,
między ustami, a brzegiem talerza
z wielką nadzieją czekając …
Która najlepsza? Która bez reszty
rozpieści podniebienie?
W której zakocham się bez pamięci?
która ugasi łaknienie?
Pomóżcie dzisiaj znaleźć tę jedyną,
poruszcie garnkami i głową,
bym wkrótce ogłosił zdobywcę korony
i wybrał Zup Polskich Królową.
Kochani Zupolubni :-)
Ogłaszamy plebiscyt – konkurs z nagrodami na Królową Zup Polskich.
Nadsyłajcie propozycje Waszych ulubionych zup, z krótkim hasłem na cześć Waszej wybranki.
Spośród nadesłanych zgłoszeń Jury wybierze jedną zupę, a nagrodę zdobędą autorzy trzech najciekawszych haseł.
Na zwycięzców czekają cenne nagrody takie jak garnki, akcesoria kuchenne i inne.
Serdecznie zapraszamy do wspólnej zabawy – zachęca red. Marek Traczyk – naczelny kuchmistrz Festiwalu Zup Świata, prezes Stowarzyszenia Polskich Mediów, członek zarządu Warszawskiej Izby Gospodarczej.
Festiwal jest realizowany w ramach projektu MIASTO ZDROWIA – leczenie przez jedzenie.
(K.N.)